Japán konyha

A kínai konyhát szinte azonnal meg lehet szeretni, a japán ételeket viszont meglehetősen furcsának fogja találni a külföldi. Japán konyhája -- nem is olyan régen -- elsősorban vegetáriánus volt, csak a halételek tették kissé változatosabbá. A XIX. században kezdték bátrabban használni a húst, de a tejtermékek példáin sohasem váltak igazán népszerűvé. A sajtot valami rémes dolognak tartják, a főzéshez nem használnak vajat, tejet pedig szinte egyáltalán nem isznak. A sütés fortélyait a portugálok már a XVI. században elhozták Japánba, a legtöbb étel mégis fán párolva készül. A japán ételek egy része mintha nem lenne kellőképpen átfőzve, más részüknek pedig igen szokatlan az íze, elsősorban a külföldön nem használatos alapanyagok -- például a szójababtúró vagy a kesernyés pác -- következtében. Az élvezet egy részét a látvány okozza: a világon egyetlen nép sincs, amely ekkora figyelmet szentelne az ételek küllemének, még Délkelet-Ázsiában sem. Mivel az emberek nagy része évszázadokon keresztül nagy szegénységben élt és elsősorban rizsen tartotta fenn magát, a japán ételek legtöbbje egyszerű, de mindenekelőtt a látványos megjelenésre és a markáns, csípős ízhatásra törekednek. De ha már egyszer sikerült megkedvelni a japán ételeket, nem kevés meglepetéssel, újdonsággal szolgálnak. Az éheseket számos vendéglátóhely várja, az elegáns restoranoktol a kezdve a báigig, ahol legfeljebb némi harapnivalót kaphatunk az ital mellé, viszont egész biztosan találkozni fogunk néhány szomjas gésával. A restoran feltehetőleg európai ételeket kínál. Az igazi japán vendéglő a ryoriya. A ryoriyák választéka általában csak néhány, de az is lehet, hogy csak egyetlen ételfajtára korlátozódik, pl. tempurát, sushit vagy tésztaféléket lehet kapni. Az étlap éppen ezért nem különösebben lényeges csak összezavarja az embert. A japán ételek nem szigorú sorrendben követik egymást, több ételt szolgálnak fel egyszerre, ezért a fogások sajnos gyakran hidegek. Ez a japánokat nem zavarja, hiszen egy időben kifejezetten divatos volt hidegen enni az ételeket, mivel a császár konyhája olyan messze volt az étkezőhelyiségektől, hogy a forró ételek legfeljebb is csak langyosan érhettek el a rendeltetési helyükre. A levest általában második fogásként eszik, de tulajdonképpen bármikor sor kerülhet rá az étkezés során. Desszertet szinte soha nem esznek. A japánok külön eszik a süteményeket és vacsora sima főtt rizzsel fejeződik be. A japánok mindig két tál főtt rizst esznek, az egyiket a halottakért. Ha Japánban járnak bízzák nyugodtan magukat a házigazdák segítségére, különösen ha a hamisítatllan japán fogadók (ryokan) egyikében szálltak meg, ezek ugyanis az ország csodái közé tartoznak.

A legfőbb alkoholtartalmú ital a sake (száké). Ez egy elég enyhe rizsbor amit melegen fogyasztanak kis csészékben. A japánokat rendszerint lenyűgözi, hogy a nyugatról érkezett túristák mekkora mennyiséget tudnak a sake-ból fogyasztani, hiszen a zsírszegény étrend köveztkeztében a japánok kevésbé bírják az alkoholt. Jó a sörük és a japán whisky is fogyaszható, ez utóbbinál a Suntory a leghíresebb márka. A szőlőbor még nem az igazi, de a jövőben bizonyára ezt is finomítják.

Jellegzetes alapanyagok

A sushi egyet jelent a japán konyhával. A kézzel formázott, tekercsbe bugyolált vagy a tálkában elrendezett apró ínyencfalatok igazi mesterművek, melyek valódi esztétikai és kulináris élvezetet nyújtanak. Mindez nem véletlen, hiszen a pácolt rizsből frissen fogott halból és ropogós zöldségekből készített sushi ízletes és egészséges ételkülönlegesség. Aromája finom emelett zsír- és kalóriaszegény, vitaminokban és ásványi anyagokban pedig gazdag. Napjainkban ezek az egzotikus rizsfalatkák szinte a világon mindenütt nagy népszerűségnek örvendenek. A sushi rendkívül változatos a felhasználható alapanyagok száma szinte végtelen, az elkészítés módja pedig hagyományos és széles körben elterjedt. A sushit a japán ételsor fő- vagy utolsó előtti fogásaként tálalják, és kézzel vagy evőpálcikával fogyasztják. A sushi-falatkákat szója és wasabi-krém (waszabi,zöld színü japán torma) keverékébe mártják és egy falatban kapják be.

A legfontosabb konyhai technológiák

A sushi készítés igazi művészet--valják a japánok. Az alaplépések elsajátítása azonban senkinek nem okoz különösebb nehézséget. A nigiri-sushihoz a rizsgombócokat kézzel formázzák.A maki-sushit bambuszgyékényen készítik és nori- (szárított alga) lapokba göngyölik. A kis tekercseket hoszo-makinak, a nagyokat futo-makinak nevezik. A temaki-sushit kézzel formázzák tölcsér alakúra. A chirasi (csirasi) a sashimi (szasimi) és a mushi (musi) európában nem számít klasszikus sushinak, de japánban ezek a fajták is nagyon elterjedtek. A sashimi halszálvékonyra szeletelt friss hal valamilyen zöldségágyon (pl.: pácolt jégretken). A chirasi hús, hal, omlett és zöldség keveréke,amit hidegen tesznek a rizs tetejére, a mushi pedig a chirasi meleg változata.
A sushi készítéshez szükségünk van egy jó éles késre, egy bambuszgyékényre, egy fa- vagy cseréptálra, melyben a rizst kihűtjük, továbbá fából készült főző- és evőpálcikára.

Szótár

Tongu: Shiitake ill. kínai gombaként is ismerik, frissen vagy szárítva kapható. A szárított gomba nagyon kiadós, aromásabb is mint a friss.Garnélarák: Többféle méretben is kapható. Nyersen barnásszürke, ha megfőzzük étvágygerjesztően rózsaszínű lesz.
Lazac: A sushihoz használják fel nyersen filézve vagy füstölve.
Szoju, szu és sake: Azaz szójaszósz, riszecet és száké. Ez a trió nélkülözhetelen a sushi ízesítéséhez. A sake 15-20%-os alkoholtartalmú erjesztett rizsital, amit rizsbornak is neveznek.
Nori-levelek: A bíborszínű tengeri moszatból préseléssel és szárítással készül. A szinte fekete levelek aromája pirításkor még kifinomultabbá válik. Az előre megpirított leveleket zöld színükről lehet megismerni.
Kaviár és halikra: A kaviár különféle színű lehet. A lazac ikrája vörösessárga, durva szemcséjű, a közönséges tőkehalé kisebb és barnásvörös. A hering ikrája sárga, a tokhalé pedig ezüstszürkés csillogó.
Kome: Japán kerek szemű rizs, amely főzéskor ragacsos lesz. A kereskedelemben sushi, ketan vagy nikisi rizsként ismerik.
Gari és sóga: Ecetben pácolt rózsaszínű gyömbérszeletek. A sushi minden fajtájához nélkülözhetetlenek.
Kampjo: Szárított, vékony szeletekre vágott tök. Használat előtt be kell áztatni. Elsősorban sushi-tekercsekhez használják.Nyáron frissen a többi évszakban szárítva kapható.
Konbu és vakame: Japán tengeri moszatfélék, rizsételekhez vagy levesbetétként használják. Nyáron frissen egyébként szárítva kapható.
Mirin: Édes, szirupsűrűségű, alacsony alkoholtartalmú rizsbor. Főzéshez kiváló.
Renkon: Lótuszgyökér. Egy vizililiomfaj világos színü gyökere. Frissen, fagyasztva, szárítva vagy konzervként egyaránt kapható.
Szurimi: Préselt, rákízű tengeri halhús. Az egyenként fóliába csomagolt rudacskákat frissen vagy fagyasztva vásárolhatjuk meg.
Takuan: Nagyon közkedvelt sushi-töltelék. A szárítást követően eltett fehér színű fiaikont (japán retek) gyakran sárgára színezik.
Waszabi: Zöld színű, csípős japán torma. Kapható konyhakész krémként, ill. por formájában is, amit felhasználás előtt vízzel kell elkeverni.

Chatbox
  • James Wagner
    James Wagner  1 hete

    Sziasztok! A weboldalra is felkerült a Hanyō no Yashahime hetedik része! Jó szórakozást kívánunk hozzá!

  • James Wagner
    James Wagner  2 hete

    Sziasztok! Nagy örömömre szolgál olvasni ezeket a sorokat! Nagyon köszönjük a dicséretet, és a bíztatást! Igyekszünk számotokra a legjobbat nyújtani! Yashahime hatodik részét is feltöltöttük a weboldalunkra, így már itt is elérhetitek! Jó szórakozást mindenkinek!

  • Bence Kovács
    Bence Kovács  2 hete

    Márk, egyetértek veled mindenben!:) Én a Yashahime-nek nagyon örülök, már az elején úgy éreztem mintha az Inuyasha-t nézném, sok minden megmaradt benne pl a zene nagyon hasonló maradt szerencsére, a karakterek viselkedése illetve az új karakterek is tökéletesen felvették szüleik viselkedését stbstb nagyon örültem neki, mert sokszor amikor egy régi anime vagy filmből kijön egy modernebb verzió én azt szoktam látni hogy elrontják az egészet és a közelébe sem ér a frissen kijött anime/film a régihez képest, azonban a Yashahime tökéletesen megtartotta a régi Inuyasha szintjét mind grafikailag mind zeneileg mind a történetettel, nagyon örülök neki és ennek az oldalnak is hogy mindent megtalálunk itt és nem kell keresgélnünk össze-vissza!:)

  • Mark Petrovics
    Mark Petrovics  2 hete

    Nagyon koszi a faradozast es az igenyes munkat, szamomra is inuyasha nagyon szep emlekeket oriz bennem es nagyon szivesen nezem barmikor. Mar alig varom hogy belevessen magam Yashahimebe smile. Okykor az inuyashaban eleg volt egy 2 perces jelenet hogy egy eletre bele ivodjon az emlekeimbe mert annyira elvan talalva a zene a hangulat a táj háttér es a cselekmeny mondanivaloja hogy sokszor libaboros voltam tole. Fantasztikus sorozat fantasztikus emlekek smile megegyszer halas koszononet hogy ujra elvezhetjuk a folytatast smile

  • James Wagner
    James Wagner  2 hete

    Kedves Bence! Nagyon örülünk, hogy elnyerte tetszésed a weboldal és annak tartalma! Örömmel olvastam soraid, és teljesen egyet értek veled! Remélem, a jövőben is örömmel fogod használni weboldalunkat! Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a rajongókbak egy folyamatosan frissülő és dinamikus tartalommal bíró oldalt hozzunk létre! Szívesen vesszük az ötleteket, tanácsokat! Érezd magad jól nálunk! smile

  • Balog Szilárd
    Balog Szilárd  2 hete

    Bence mindennel egyetértek! Úgy a zene, mint a történet, mint a karakterek és azok kölcsönhatásai egyedülállóak . Fantasztikus alkotás.

  • Bence Kovács
    Bence Kovács  2 hete

    Inuyasha volt gyerekként is már a kedvencem animem, egy anime sem volt képes azóta annyi érzelmet kihozni belőlem mint ez, gyerekkorom óta időnként mindig előveszem ezt az animet hol a gyönyörű zenéje, hol pedig a benne lévő fontos tanulságok miatt, az Inuyashaban lévő barátság, szerelem olyanok melyre mindannyian vágyunk az életünkben, a zene tökéletes benne és mindennap képes vagyok órákon át hallgatni annyira nyugtató és gyönyörű, az egész anime tökéletes mindennel együtt, egy anime sem volt képes megérinteni engem annyira mint az Inuyasha, 26 éves felnőtt férfi vagyok de még a mai napig képes vagyok sírni rajta, örülök az új Inuyashanak és ennek az oldalnak is örülök szívemből, az oldal tökéletes és minden megtalálható, ezer hálám érte, köszönöm szépen ezt az oldalt minden Inuyasha rajongó nevében!

  • István Balogh
    István Balogh  2 hete

    Sziasztok jaj már alig várom az új részeket smile

  • James Wagner
    James Wagner  3 hete

    Szia Szilárd! Örülök, hogy tetszik az oldal! Érezd magad jól! Látogass vissza gyakran, mivel folyamatosan fejlesztem! smile smile smile

  • Balog Szilárd
    Balog Szilárd  3 hete

    Sziasztok! ???? Nagyon jó a weboldal, végre egy hely ahol megkapom az összes részt és nem kell atirányitson nem létező URL-ekre.

  • James Wagner
    James Wagner  1 hónapja

    Kedves Roland! A chatbox használata önkéntes, továbbá nem tárolunk rólad érzékeny adatokat. Ha szeretnéd, szívesen kimoderáljuk a hozzászólásodat!

  • Papp Roland
    Papp Roland  1 hónapja

    Még levágnak az írásomból :/

  • James Wagner
    James Wagner  1 hónapja

    Szia Roland! Nagyon szívesen! Megteszünk mindent, hogy egy helyen legyen minden! Érezd jól magad!

  • Papp Roland
    Papp Roland  1 hónapja

    Köszönöm, végre valahol teljesbe a final act.

  • James Wagner
    James Wagner  1 hónapja

    Szia! A mozifilmek mindegyike egy önálló történetet mesél, és csak nagyon kevés olyan elem van bennük, mely kapcsolódna a sorozat szálához, így bármikor megnézheted őket smile


Zenék

Share

×
OST

Share

×
Szavazás
Poll: Hogy tetszik neked az új InuYasha folytatás, a Yashahime?
Partnereink

Saját bannerünk és Facebook

 

Partnereink

     

Keresés InuYasha WebSite - Magyarország hivatalos InuYasha rajongói oldala.